Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Zarząd Okręgowy Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Przemyślu od sierpnia 2016 roku realizuje kolejną edycję Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem ogólnym w ramach PO PŻ Podprogramu 2016 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2016 r. – czerwiec 2017 r.
Grupa osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa:
- bezdomni
- niepełnosprawni
- migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie)
- pozostałe osoby odbiorców spełniające kryteria określone w pkt 11.
Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej.
Od 1 stycznia 2017 r. kryterium dochodowe zostało podwyższone do 200 % tj: 1268 PLN dla osoby samotnej i 1028 PLN dla każdej osoby w rodzinie
Prosimy zapoznać się z obowiązującymi załącznikami oraz objaśnieniem:
Załącznik nr 1
Załącznik nr 2
Załącznik nr 3
Załącznik nr 4
Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w PO PŻ.
OPR i OPL uczestniczące w PO PŻ współpracują z OPS w gminach w zakresie doboru odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych.
OPS-y będą wydawać osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać organizacjom listy osób zakwalifikowanych do pomocy z PO PŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób.
OPR-OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej korzystając z zał. Nr 5 część B. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem zał. Nr 5 część A przekazywane są do właściwego ośrodka pomocy społecznej, który potwierdza kwalifikowalność do przyznania pomocy.
OPR-OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w PO PŻ na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia, stanowiącego załącznik nr 6 do wytycznych.
FEAD 2014-2020 PODPROGRAM 2016 – LIMIT ROCZNY PRODUKTÓW NA OSOBĘ W OKRESIE OD SIERPNIA 2016 DO CZERWCA 2017
POMOC ŻYWNOŚCIOWA W FORMIE PACZEK ŻYWNOŚCIOWYCH POWINNA BYĆ WYDAWANA OSOBOM NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM RÓWNOMIERNIE W TRAKCIE CAŁEGO OKRESU DYSTRYBUCJI W PODPROGRAMIE 2016 |
||||
LP |
Asortyment |
Waga opakowania |
Ilość sztuk dla 1 osoby przez 11 m-cy |
Waga dla 1 osoby przez 11 m-cy |
1 |
Makaron jajeczny |
0,5kg |
10 |
5kg |
2 |
Ryż biały |
1kg |
5 |
5kg |
3 |
Herbatniki |
0,2kg |
10 |
2kg |
4 |
Mleko UHT |
1l |
9 |
9l |
5 |
Ser podpuszczkowy dojrzewający |
0,4kg |
6 |
2,40kg |
6 |
Groszek z marchewką |
0,4kg |
8 |
3,20kg |
7 |
Fasola biała |
0,4kg |
8 |
3,20kg |
8 |
Koncentrat pomidorowy |
0,16kg |
8 |
1,28kg |
9 |
Powidła śliwkowe |
0,3kg |
4 |
1,20kg |
10 |
Gulasz wieprzowy z warzywami |
0,85kg |
5 |
4,25kg |
11 |
Filet z makreli w oleju |
0,17kg |
8 |
1,36kg |
12 |
Szynka drobiowa |
0,3kg |
9 |
2,70kg |
13 |
Cukier biały |
1kg |
4 |
4kg |
14 |
Olej rzepakowy |
1l |
4 |
4l |
15 |
Szynka wieprzowa |
0,3 |
|
|
16 |
Pasztet |
0,16 |
|
|
Suma |
49,05 |
DEFINICJA PACZKI ŻYWNOŚCIOWEJ DLA ODBIORCY KOŃCOWEGO
Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016. Roczny limit pomocy żywnościowej wynosi 48,59 kg.
GRUPY TOWAROWE
ARTYKUŁY SKROBIOWE
Makaron jajeczny
Ryz biały
Herbatniki
ARTYKUŁY MLECZNE
Mleko UHT
Ser podpuszczkowy dojrzewający
ARTYKUŁY WARZYWNE I OWOCOWE
Groszek z marchewką
Koncentrat pomidorowy
Powidła śliwkowe
Fasola biała
ARTYKUŁY MIĘSNE
Gulasz wieprzowy z warzywami
Filet z makreli w oleju
Szynka drobiowa
TŁUSZCZE
Olej rzepakowy
Cukier biały
Czas trwania programu od sierpnia 2016 do czerwca 2017.
Punkty dystrybucji w Podprogramie 2016:
Magazyn, punkt wydawania żywnosci 37-700 Przemyśl, ul. Monte Cassino 18 prowadzi dystrybucję w Podprogramie 2016 w formie paczek dla mieszkańców:
Miasta Przemyśla, Gminy Orły, Gminy Fredropol, Gminy Miejskiej, Dynów.
Magazyn, punkt wydawania żywności 37-500 Jarosław ul.Bandurskiego 1 prowadzi dystrybucję w podprogramie 2016 w formie paczek dla mieszkańców :
Miasta Jarosławia, Miasta i i Gminy Sieniawa, Gminy Pawłosiów, Gminy Adamówka, Gminy Laszki, Gmny Roźwienica, Gminy Rokietnica, Gminy Chłopice, Gminy Wiązownica, Gminy Radymno.
Organizacje pozarządowe prowadzące dystrybucję w Podprogramie 2016 w formie paczek:
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Huta Brzuska 150, 37-740 Bircza
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Stara Bircza, ul.Rynek 8/1, 37-740 Bircza
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Leszczawa Górna 18, 37-740 Bircza
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Brzeżawa 35, 37-751 Żohatyn
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Kużmina, 37-740 Bircza
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Lipa , 37-740 Bircza
Stowarzyszenie Miejscowości Nienadowa 369 A , 37-750 Dubiecko
Stowarzyszenie "Rozborzanie", Rozbórz Długi 30, 37-560 Pruchnik
Ponadto dystrybucję w Podprogramie 2016 w formie paczek prowadzą samodzielnie Gminne Ośrodki Pomocy Społecznej:
Żurawica ul.Marcina Króla 3, 37-710 Żurawica
Jawornik Polski, 37-232 Jawornik Polski
Krzywcza, 37-755 Krzywcza, pow.ziemski przemyski
Krasiczyn 177, 37-741 Krasiczyn
Dystrybucja w Podprogramie 2016 w formie posiłków prowadzą:
Stowarzyszenie "Pomagamy bedącym w potrzebie", Kotów 11, 37-740 Bircza
Katolicka Świetlica Profilaktyczno-Wychowawcza Oratorium Zgromadzenie Sióstr Św.Michała Archanioła 37-700 Przemyśl, ul.Basztowa 15
Schronisko Dla Bezdomnych w Jarosławiu, 37-500 Jarosław, ul.Sanowa 11
Koło Przemyskie Towarzystwa Pomocy im.Św.Brata Alberta ul.Marszałka Ferdynanda Foscha 12
Caritas Dom Matki I Dziecka Archidiecezji Przemyskiej 37-700 Przemyśl, ul.Prądzyńskiego 8
Parafia RzymskoKatolicka p.w.NMP Nieustającej Pomocy ul.Zielińskiego 23, 37-700 Przemyśl
Działania towarzyszące:
Są to cykliczne działania oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które przyczynią się do włączenia społecznego tych osób. Maja na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:
warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych. Kuchmistrzów, dietetyków pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania art. spoz.,
warsztaty dietetyczne i dot. zdrowego żywienia,
programy edukacyjne mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności,
warsztaty edukacyjne (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodzin, w tym darów żywnościowych).
Zapoznaj się z haromnogramem działań towarzyszących:
- Wrzesień
- Październik
- Listopad
- Grudzień
- Marzec
- Kwiecień
- Maj
ul. Józefa Marszałka Józefa Piłudskiego 23,
telefonicznie pod numerem telefonu +48 16 678 60 08,
bądź pisząc na nasz adres mailowy przemysl@pkps.org.pl
Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2015
W programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2015 ZO Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Przemyślu rozdysponował w formie paczek i posiłków 1481,347 ton żywności, wydano 93420 paczek
W 45 działaniach towarzyszących / tj.warsztatch kulinarnych,warsztatach dietetycznych dotyczących zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności wzięło udział 816 osób
Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2014
W programie Operacyjnym Pomoc Zywnościowa 2014-2020 Podprogram 2014 ZO Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Przemyślu rozdysponował 131,596 ton żywności, wydano 20000 paczek